آقای مختارپور افزود : ببینید یک نکتهای هست این است که آمار کتابخوانی در کشور ما هنوز به طریق علمی استخراج نشده یکی از مسائل مهمش همین است که به دلیل اینکه سامانههای دقیقی از تولید و مطالعه کتابهای الکترونیک یا کتابهای صوتی یا کتابهایی که الکترونیک نیستند تنها یک نسخهی عکس گرفته شده یا به اصطلاحشان پی. دی. اف مثلاً عکس یک صفحهای را برمی دارند اینها کتاب الکترونیک محسوب نمیشود، چون سامانهای برای ثبت اینها وجود ندارد اطلاعی هم وجود ندارد واقعاً کتابهای زیادی شاید در فضای مجازی خوانده میشود و شاید هم قابل توجه باشد، ولی هیچ آمار دقیقی وجود ندارد از اینها یک دلیل دیگر هم دارد این است که نشر الکترونیک در کشور ما هنوز رشد نکرده ابعاد مختلفی دارد یکی از مهمترین ابعادش این است، چون قانونها و ضوابط کنترله کننده برای اینکه مورد سرقت ادبی قرار نگیرد مورد تکثیر قرار نگیرد وجود نداشته باشد ناشران ما اقبال کمی به کتاب الکترونیک تا به امروز نشان دادند برای همین آمار دقیقی از آن حوزه وجود ندارد، ولی قطعاً کتابهای زیادی در آن حوزه مورد مطالعه قرار میگیرد البته بخشی از آن قانونی است بخشی هم ممکن است که به طریق غیرقانونی باشد که خب بالاخره یک کار غیراخلاقی و غیرقانونی است.
به گزارش خبرگزاری صدا وسیما ،رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در برنامه سلام خبرنگار شبکه خبر گفت : یک محصول وقتی تولید میشود چه محصول خوراکی باشد چه پوشاک باشد چه فرهنگی باشد برای یک مخاطبی تهیه میشود و با یک هدف قطعاً اگر ارتباط این محصول با مخاطب به نحو کامل برقرار نشود اگر این کالا یا محصول در دسترس مخاطب قرار نگیرد اگر اطلاع تولید این محصول به سمع و بصر خواننده نرسد اگر امکان تهیه آن فراهم نشود عملاً میشود گفت که تولید آن محصول بی نتیجه مانده، من آماری را همراه دارم این آمار رسمی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است مربوط است به تیرماه ۱۴۰۲ یعنی خیلی به روز است این آمار نشر کتاب در تیر ۱۴۰۲ است طبق این آمار اعلام میکند از این آمار که مجموع کتابهایی که در تیر ماه امسال چاپ شده ۹ هزار و ۶۷۴ عنوان بوده در ۱۲ ردهی موضوعی، اما آنچه قابل توجه و البته تأسف است این است که میانگین شمارگان مجموع این کتابها ۸۲۱ نسخه است برای کشوری با بیش از ۸۵ میلیون جمعیت ۸۲۱ عنوان است این متوسط شمارگان تازه با در نظر گرفتن این است که کتابهای کمک درسی هم در اینجا هست در این ۹ هزار عنوان است یعنی در کتابهای کمک درسی میانگین شمارگان ۹۲۱ است.
آقای مختارپو افزود :ببینید ما یک محصول را برای یکی از این چند جهت تهیه میکنیم یا به آن نیاز داریم یعنی یک مشکلی داریم احتیاجی داریم و آن محصول احتیاج ما را برطرف میکند یا یک ارزش افزودهای برای ما ایجاد میکند یک سودی با تهیهی او به دست میآوریم یا میتواند به ما یک آرامشی، یک اوقات فراغتی را از ما پر بکند یا میتواند به ما مهارتی آموزش بدهد یا جذابیتی دارد که کنجکاوی ما را میتواند جبران بکند بنابراین کتابخوانی هم زمانی رواج پیدا میکند که پدران، مادران و مدارس و رسانه و نهادهای تصمیم گیر هر کدام کمک بکنند یکی از این ابعاد برای من خواننده اولویت پیدا بکند یعنی فرض بکنید در یک ادارهی دولتی یا خصوصی کارمند بداند که اگر مطالعات جانبی در حوزهی کارش پیدا بکند در سازمانش مورد توجه قرار میگیرد مورد تشویق قرار میگیرد در ارتقاء او نقش دارد اگر فرض بکنید که یک بازیگر هنرهای نمایشی یا سینما بداند که اگر بیشتر مطالعه بکند امکان نقش آفرینی بهتر و بیشتر و مؤثرتری دارد اگر یک ورزشکار بداند که اگر از حوزهی مربوط به خودش مطالعهی بیشتری بکند اثرگذاری بیشتری دارد اگر یک دانشجو بداند مطالعات جانبی که بکند موفقیت بیشتری در طی مراحل تحصیلی دارد تا اینکه یک جزوهی اجباری ۲۰ صفحهای را در دانشگاه بخواند رسانه میتواند این ابعاد را هم انجام بدهد نمیشود وقتی ببینید من یک مثال دیگری بزنم؛ ما الآن این تلفن همراه الآن طبق آمارهای منتشره میزان تجارتی که در گوشی همراه در کشور ما میشود چند برابر کل جمعیت ماست چرا این اتفاق افتاده؟! برای اینکه برای جوان امروزی که در ۴۰، ۵۰ سال پیش احساس میکرد اگر فلان کتاب را نخوانده باشد موجب سرافکندگی اش است امروز اگر فلان نوع جدید گوشی را نداشته باشد موجب خجالتش است بنابراین شده از خورد و خوراکش میزند و میرود گوشی اش را هر سال ارتقاء میدهد ۴۰، ۵۰ سال پیش در اوایل انقلاب این کار راجع به کتاب اتفاق افتاد و شمارگان کتاب در کشور ما به ۵۰ هزار نسخه رسید یکی ما دچار انقلاب بزرگ اجتماعی ـ سیاسی شدیم و وقتی بنیانگذار این انقلاب اهل کتاب بود، رهبر فعلی، شهید بهشتی، دکتر شریعتی، مرتضی مطهری، چمران، جلال آل احمد ببینید شما هر کدام از اینها را میبینید میبینید ما شخصیتهای چریک مبارز شبیه بعضی از انقلابهایی که مثلاً در امریکای لاتین صورت میگیرد در کشورمان زیاد نداشتیم گروههای مسلحی داشتیم، اما هیچ موقع امتداد اجتماعی پیدا نکردند.
مجری: این مدل را نمیتوانیم کتاب الکترونیک بدانیم که پی. دی. اف یا عکسش را میگذارند کتاب الکترونیک چه تعریفی دارد چه شاخصی دارد؟
آقای مختارپور گفت: کتاب الکترونیک کتابی است که شما میتوانید اولاً متن به صورت با ضوابط مربوطه تهیه شده یعنی شما امکان جستجو دارید امکان یادداشت گذاری دارید حاشیه گذاری دارید مقایسه بندهای کتاب را با هم دارید میتوانید بخشهایی از کتاب را جدا بکنید کنارهم بگذارید تجزیه و تحلیل بکنید اینها در کتاب الکترونیک است در کتابهای پی. دی. اف که تصویر است صرفاً شما هیچکدام از این کارها را.
مجری: در کشور ما هنوز این مدل ایجاد نشده؟
مجری: این موضوع را من از منظر دیگری از جنابعالی بپرسم یک اشارهای داشتید که خب موضوع کتابخوانی و انس با کتاب از ابتدایی از کودکی از مدارس از آموزش و پرورش باید آغاز بشود علاوه بر این موضوع که بسیار هم مهم است و قطعاً اثرگذار میتواند باشد امروز در شرایط فعلی چه باید کرد که کتاب در سبد خرید خانواده قرار بگیرد؟
علیرضا مختار پور گفت : میل و شوق و انس با کتابخوانی نیاز به فرهنگ سازی دارد که رسانه در این زمینه بویژه در چند سال اخیر گامهای موثری برداشته است.