– همیشه باقیمانده مواد غذایی کنسروی باز شده را به یک ظرف مناسب منتقل کرده و از نگهداری این نوع از غذاها داخل قوطی خودداری کنیم.
۲- از قبل لیست خرید تهیه کنیم
۱۰- سخاوتمند باشیم
برخی خانوادهها تمایل دارند دفعات خرید خود را کمتر کنند و برای تهیه تمام مواد موردنیاز، یک باره اقدام کنند. اما همین امر از جمله علتهای هدررفت مواد غذایی خواهد بود که توصیه میشود همیشه به اندازه نیاز یک ماه خود خرید کنیم و به ویژه درباره مواد غذایی تازه که مواد نگهدارنده ندارد، محتاطتر باشیم.
۷- هوشمندانه آشپزی کنیم
هنگام خرید مواد غذایی جدید از فروشگاه، تمام وسایل قدیمی موجود در کابینت و یخچال خود را به جلو بیاوریم و مواد جدید را به عقب انتقال دهیم. با در دسترس قرار دادن گزینههای قدیمیتر، خطر فاسد شدن یا کپک زدن این مواد بسیار کمتر میشود و به کاهش ضایعات مواد غذایی کمک کردهایم.
ما نمیتوانیم بدون آب، غذا تولید کنیم؛ هرچند نقش کشاورزان در مصرف بهینه آّب برای پرورش مواد غذایی بسیار پررنگ است، اما کاهش ضایعات مواد غذایی نیز به نوبه خود سبب صرفه جویی در تمام منابع آبی که برای تولید آن صرف شده است، میشود.
۴- بررسی تاریخ انقضا
به یاد داشته باشیم که همیشه و قبل از رفتن به فروشگاه، لیست خرید خود را طبق موجودی فعلی تهیه کنیم تا بدانیم نیازهای واقعی ما چیست؟
همیشه قبل از اینکه به خرید برویم، ابتدا موجودی یخچال خود را بررسی کنیم تا محصول تکراری نخریم. ممکن است یک یا چند مورد از نیازهای ما در یخچال و پشت سایر مواد غذایی پنهان شده باشد و متوجه موجودی آن نشویم؛ بنابراین، همیشه قبل از رفتن به فروشگاه، نگاهی به محتویات درون یخچال و کابینتهای خود بیاندازیم. همچنین به اندازه ظرفیت یخچال خود خرید کنیم تا مواد اضافه بیرون و در هوای گرم خراب نشود. با این کار ضایعات غذایی خود را به کمرتین میزان ممکن کاهش میدهیم.
۸- از میزان آب کمتری استفاده کنیم
جدا کردن غذاهایی که گاز اتیلن بیشتری تولید میکند، روش عالی دیگر برای کاهش فساد مواد غذایی است. اتیلن باعث افزایش بلوغ در مواد غذایی میشود و میتواند منجر به فساد شود.
وی افزود: راهکارهای دیگری برای جلوگیری از هدر رفت مواد غذایی ارائه شده است که میتوان به اصلاح ژنتیکی و افزایش ماندگاری محصولات، مکانیزاسیون، حمل و نقل تخصصی محصولات کشاورزی، ارتقای توان فراوری، بسته بندی صحیح، توزیع هوشمند محصولات و روشهای فرهنگسازی خانگی اشاره کرد که همه این روشها از طریق اجرای «زنجیره هوشمند» تحت لقای این سیستم قرار میگیرد. بهطوریکه میتوان با صرفهترین عملیات ممکن با بیشترین کارایی را برای افزایش تولید ارائه داد. در کنار هوشمندسازی زنجیره تولید و تامین مواد غذایی، راهکارهای ساده برای کاهش ضایعات مواد غذایی وجود دارد که میتوان به این موارد اشاره کرد:
– قرار دادن دمای یخچال زیر ۵ درجه سانتیگراد
به عنوان آخرین توصیه پیشنهاد میشود که میوهها و سبزیهای کهنه و مانده را خرد و با هم مخلوط کرده و به صورت کود در باغچه خانه بریزیم. به این ترتیب مناسبترین استفاده را از باقیمانده میوهها و سبزیها داشته ایم.
* راههای ساده برای کاهش ضایعات مواد غذایی:
از دیگر مواردی که با رعایت آن میتوانیم ضایعات مواد غذایی را کاهش دهیم، جلوگیری از فاسد شدن و در نهایت، دور ریختن مواد غذایی است. بنابراین، مطالعه برچسب مواد غذایی و آگاهی از مقدار زمان باقی مانده، به مصرف این محصولات پیش از فاسد شدن کمک میکند.
غذای فاسد یا خراب اصلیترین مشکل ایجاد ضایعات غذایی است. سادهترین راه برای جلوگیری از هدر رفت مواد غذایی، ذخیره محصولات به روشهایی است که طراوت آنها را حفظ میکند. روش صحیح نگهداری مواد غذایی را بیاموزیم و اگر میوه و سبزی اضافی داریم، آنها را منجمد کنیم تا هفتهها و ماهها بتوان از آن استفاده کرد.
۹- ضایعات غذایی خود را کمپوست کنیم
۳- خرید عمده و تعداد بالا را ترک کنیم
۵- غذای خود را به درستی ذخیره کنیم
اگر به هر دلیلی مقداری از خوراکیها یا غذاها باقی ماند و امکان نگهداری درست آنها را نداشتیم، پیش از اینکه مجبور به ریختن در سطل زباله شویم، آنها را به افراد نیازمند بدهیم. حتی ریختن باقیمانده غذاها، به ویژه خردههای نان و برنج برای حیوانات و پرندگان علاوه بر مهربانی، تأثیر مطلوبی در کاهش زباله دارد.
منبع: https://www.iribnews.ir/fa/news/3965058/%D8%B1%D8%A7%D9%87%E2%80%8C%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D9%BE%DB%8C%D8%B4%DA%AF%DB%8C%D8%B1%DB%8C-%D8%A7%D8%B2-%D9%87%D8%AF%D8%B1-%D8%B1%D9%81%D8%AA-%D9%85%D9%88%D8%A7%D8%AF-%D8%BA%D8%B0%D8%A7%DB%8C%DB%8C
همچنین در مورد نحوه صحیح نگهداری مواد غذایی باید گفت محصولاتی مانند سیب زمینی، سیر و پیاز هرگز نباید در یخچال قرار گیرد. این موارد باید در دمای اتاق نگهداری شود.
دکترای ژنتیک و به نژادی گیاهی دانشکده تغذیه و علوم غذایی دانشگاه علوم پزشکی شیراز گفت: راهکارهای سادهای برای کاهش ضایعات مواد غذایی وجود دارد که با رعایت آن میتوان از اسراف جلوگیری و به اقتصاد خانواده کمک کرد.